Etykiety

sobota, 4 czerwca 2016

7 typowo szwedzkich przekąsek

Oto, co za morzem zjada się najchętniej oraz najczęściej ( wliczając w to tylko jedzenie typowo szwedzkie) :
1. Ziemniaki ( Potatis) - podobno przeciętny mieszkaniec Szwecji je ziemniaki każdego dnia. Pojawiły się one w osiemnastym wieku - zostały przywiezione z Ameryki Południowej, a zaczęto je konsumować w dziewiętnastym wieku. 
 
2. Zboże ( Råg) - może rozwijać się w chłodnym klimacie, więc w Szwecji panują do tego dobre warunki. Wyrabia się tam ze zboża chleb o nazwie knäckebröd, czyli pieczywo chrupkie.
3. Łoś ( tak, tak w Szwecji jest popularne mięso z łosia) - zwierzę będące jednym z symboli tego kraju. Wiele osób uważa, że to smaczna przekąska. 

4. Śledź ( Sill) - Szwecja to kraj rybą płynący :) Śledziem, który przygotowywany jest na różne sposoby w szczególności. Na przykład kiszony śledź - zapakowany w puszkę, która długo nieotwierana grozi wybuchem.
5. Łosoś ( Lax) jest szwedzką rybą jedzoną od święta z powodu takiego, iż w samej Szwecji panuje niedobór łososi , tak więc są one sprowadzane z  norweskich hodowli .
6. Truskawki ( Jordgubbar) - sezon na truskawki zaczyna się w czerwcu , a kończy w sierpniu. W Szwecji przestrzega się tego, czy owe owoce są szwedzkie, a nie importowane. 

7. Maliny ( Hjortron) - podobno te ze Szwecji mają specjalny smak. Nazywane są "złotem północy".

2 komentarze:

  1. Hej, ja niedawno zaczełam uczyć się szwedzkiego z Fiszkoteką, mają nowe kursy – można szybko przyswoić sporo słownictwa https://fiszkoteka.pl/kursy-jezykowe/szwedzki, naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej. Ja też mam zamiar sprawić sobie niedługo fiszki. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam !:)

      Usuń