1. Ziemniaki ( Potatis) - podobno przeciętny mieszkaniec Szwecji je ziemniaki każdego dnia. Pojawiły się one w osiemnastym wieku - zostały przywiezione z Ameryki Południowej, a zaczęto je konsumować w dziewiętnastym wieku.
2. Zboże ( Råg) - może rozwijać się w chłodnym klimacie, więc w Szwecji panują do tego dobre warunki. Wyrabia się tam ze zboża chleb o nazwie knäckebröd, czyli pieczywo chrupkie.
3. Łoś ( tak, tak w Szwecji jest popularne mięso z łosia) - zwierzę będące jednym z symboli tego kraju. Wiele osób uważa, że to smaczna przekąska.
4. Śledź ( Sill) - Szwecja to kraj rybą płynący :) Śledziem, który przygotowywany jest na różne sposoby w szczególności. Na przykład kiszony śledź - zapakowany w puszkę, która długo nieotwierana grozi wybuchem.
5. Łosoś ( Lax) jest szwedzką rybą jedzoną od święta z powodu takiego, iż w samej Szwecji panuje niedobór łososi , tak więc są one sprowadzane z norweskich hodowli .
6. Truskawki ( Jordgubbar) - sezon na truskawki zaczyna się w czerwcu , a kończy w sierpniu. W Szwecji przestrzega się tego, czy owe owoce są szwedzkie, a nie importowane.
7. Maliny ( Hjortron) - podobno te ze Szwecji mają specjalny smak. Nazywane są "złotem północy".
Hej, ja niedawno zaczełam uczyć się szwedzkiego z Fiszkoteką, mają nowe kursy – można szybko przyswoić sporo słownictwa https://fiszkoteka.pl/kursy-jezykowe/szwedzki, naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńHej. Ja też mam zamiar sprawić sobie niedługo fiszki. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam !:)
Usuń